De ce atacati persoana si nu ideea?

Dupa mai multe comentarii care de fapt trageau in mine si nu in ceea ce eu sustin, m-am gandit sa rog pe toti cei ce au ceva de zis impotriva mea sa o faca aici, dar as prefera sa imi demonstreze ca ceea ce zic e gresit.

Daca il atracati pe Calvin si imi dovediti ca a fost un pacatos notoriu, asta nu distruge calvinsmul.

Deci va rog mult sa imi dovediti nu filozofic, nici stiintific, ci biblic, asa ca intre crestini ca doctrinele harului nu sunt adevarate si atunci eu am sa sterg blogul asta.

Am sa postez 2 comentarii aici ca sa intelegeti de ce am hotarat sa scriu pe acest subiect.

Astept raspunsurile voastre biblice si Fie ca Domnul sa fie glorificat de tot ceea ce va fi scris de catre participantii la aceste dezbateri.

Copile, ai multe de indreptat in ortografie. Apoi nu ar strica sa citesti cate ceva despre Calvin. Nu regasesc in cele citite nimic din spiritul reformei. Poate sunteti o secta care piratati numele lui Calvin si al Bisericii Reformate Calvine.
Mai cititi.

Multumesc pentru incurajare.
Am sa corectez greselile de ortografie si sper sa fiu mai atent pe viitor. In legatura cu Calvin ai dreptate as avea nevoie sa citesc mai mult si spiritul reformat, nu-mi este atat de familiar pe cat ar trebui. Nu ai putea sa ma ajuti pe mine si pe cei incepatori ca mine sa avem acces la mai multe resurse despre el si despre Reforma? Daca intradevar fac parte dintr-o astfel de secta acum te rog mult pentru dragostea fata de un suflet nemuritor care va sta o data inaintea lui Dumnezeu arata-ne calea cea buna si daca vrei sa postezi ceva si tu pe blogul asta esti invitatul meu.
Sa sti ca nu spun asta cu sarcasm si nu fac pe smeritul ca sa iti arat ce bun sunt eu. eu sunt intradevar asa cum ai spus un copil, dar cineva trebuie sa investeasca in noi ca sa ne putem dezvolta sanatos in credinta. Sau mai bine sa fim lasati pe mana armianistilor?
Deci te rog sa contribui si tu cum poti la raspandirea adevarului lui Dumnezeu in Romania.

Madalin


Stimabile, zici că vrei să-i uneşti pe calvinii din România? Succcccccccces ! De Michel Servetus ai auzit ? Poate ar trebui mai întîi să-l reconciliezi pe acesta cu Calvin. Personal, nu ţi-aş fi recomandat să te înscrii pe acest traiect al vieţii tale de credinţă, fiind sortit unor crunte dezamăgiri. Dar, fiind plin de zel nu ai primit sfaturile. Poate vine vremea cînd vei primi… Totuşi nu crezi că sînt cauze mai superioare pe care un adevărat credincios să le îmbrăţişeze ? În general lumea refuză să se mai numească cu numele cuiva, fie el şi lăudabilul teolog care a fost Jean Calvin, tu însă preferi să fii partizanul unei cauze teologice al cărei efect n-a făcut decît să dezbine şi să provoace interminabile dispute. Poate tinereţea ta e de vină !

Ai dreptate într-o singură privinţă. Şi anume că Biserica de azi este urgisită de arminianism. Dar în nici un caz nu-i ajută să devenim “calvinişti”… părerea mea.

Deci ? N-ai permis publicarea la ce ţi-am scris ultima oară. M-am semnat cu calvinlutherzwinglimelanchton, parcă, dacă ştii cine sînt… Deci, să înţeleg că calvinismul tău (cacofonie intenţionată!) este liber ? Haida de !

Ok, am permis acum publicarea comentariilor tale.
Imi cer scuze ca nu prea am timp de blogul acesta, dar sunt foarte ocupat in ultimul timp,
as vrea totusi sa raspund la cele spuse de dumneavoastra.
1. Stiu cine sunt reformatorii si am inteles aluziile pe care le faceti la lipsa mea de experienta, care este posibil sa fie foarte fondate, dar am totusi o intrebare: Pe care versete va bazati atitudinea de batjocura si de superioritate? Poate intradevar gresesc, desi nu va obositi sa imi demostrati asta, totusi asa credeti ca trebuie sa ma tratati? Biblia zice ca daca fratele tau greseste tu sa il indrepti cu dragoste si cu duhul blandetii.
2.Am auzit si de Servetus, dar probabil am auzit lucruri diferite. E foarte important de la cine auzim ceea ce auzim. Multi arunca astazi in carca lui Calvin inecarea lui Servetus, desi istoria spune o alta poveste (aici este o mostra de “istorie” in care un anonim care e atat de las incat isi modifica vocea ne spune ca de fapt Calvin nici nu a fost mantuit; http://www.youtube.com/watch?v=gSbyKv6OH9Q&feature=related .Daca genul asta de surse va inspira nu am ce spune. Daca nu, astept ceva surse acreditate despre istoria lui Servetus si Calvin. Si inca ceva: eu nu il apar pe Calvin ca om, ci cred ca adevarul biblic este condensat in aceste doctrine ale harului poreclite si „calvinism”.)
Dar cui ii mai pasa astazi de isorie?

2.”Poate ar trebui mai întîi să-l reconciliezi pe acesta cu Calvin.”
Ati spus la un moment dat ca ma identific cu numele lui Calvin. Dar sa stiti ca „Calvinism” este o porecla care nu se refera la urmasii lui Calvin (prezbiterienii), cat la un corp doctrinar ale carui baze au fost puse intradevar de catre Calvin, dar inainte de el Augistin le-a postulat, doar ca nu le-a aranjat in acest mod ordonat. De aceea Calvin il citeaza pe Augustin cel mai mult in Institulele sale. As vrea sa va amintesc ca acest corp doctrinar al calvinismului a aparut ca raspuns la cele 5 teze ale armianismului, pana si ordinea lor nu a fost aleasa de catre calvinisti, ci s-a pastrat pur si simplu ordinea celor 5 teze ale studentilor lui Arminius.
3. Aici http://www.youtube.com/watch?v=Kvibr3mNP94 o sa ascultati oameni mult mai pregatiti ca mine care, nu stiu cum se face, dar…( ” Personal, nu ţi-aş fi recomandat să te înscrii pe acest traiect al vieţii tale de credinţă, fiind sortit unor crunte dezamăgiri.”… )se pare ca ei nu au fost atat de bine sfatuiti ca mine.
4. “Totuşi nu crezi că sînt cauze mai superioare pe care un adevărat credincios să le îmbrăţişeze ?”
As vrea sa stiu ce e mai superior decat suveranitatea lui Dumnezeu? Ce este mai de pret decat slava Sa si decat onoarea pe care astazi umanismul o neaga?
As vrea serios sa imi spuneti o cauza superioara.
Imi framant mintea sa gasesc una superioara lui Dumnezeu, pentru ca, in fond, calvinismul despre asta e, despre El, doar despre El si nu lasa deloc spatiu pentru fiinta uracioasa si spurcata care este omul (Iov a zis asta nu eu… se pare ca nu era umanist:) )

O sa imi spuneti: „Evanghelizarea e o cauza superioara!”, si am sa va intreb ce motivatie ar trebui sa am in evanghelizare, sau mai concret am sa va intreb ce este aceasta Evanghelie pe care trebuie sa o zic? Trebuie sa ii pun pe oameni sa ridice maini ca sa fie mantuiti, sau sa ia o decizie pentru Isus, sau sa iasa in fata la locul magic unde se gaseste mantuirea? Pentru ca, daca voi predica ceea ce a spus Domnul Isus, eu le voi spune ca lucrul acesta este cu neputinta la om. Dar ce la om este cu neputinta la Dumnezeu este cu putinta. Deci ii voi indemna sa implore mila lui Dumnezeu.
Imi veti spune ca rugaciunea
este o alta cauza superioara, si eu voi intreba ce sa ma rog? Sa ma rog sa faca El ceea ce vreau eu, sau sa Il rog sa imi schimbe mintea ca sa pot sa inteleg ce vrea El si sa ma bucur in voia Sa? Voia Lui sau voia mea? Oare sa ma rog ca Domnul Isus in gradina?
As vrea sa imi spuneti un subiect asa de maret care sa nu fie afectat de teologia pe care o am sau o aveti. As vrea sa stiu care sunt aceste lucruri atat de marete si apoi, daca intradevar ele sunt asa, va promit ca le voi urmari atat cat Dumnezeu imi va da putere.
5.”În general lumea refuză să se mai numească cu numele cuiva, fie el şi lăudabilul teolog care a fost Jean Calvin, tu însă preferi să fii partizanul unei cauze teologice al cărei efect n-a făcut decît să dezbine şi să provoace interminabile dispute.”
In general pe mine nu ma intereseaza ce face lumea. Crestinismul nu a fost nicodata ‘cool’, cel putin nu adevaratul crestinism care cere moartea sinelui. Lumea e ceva ce Biblia ma invata sa nu iubesc si sa nu caut sa ma conformez chipului veacului ei, dar fie si asa, eu as vrea sa va spun din nou ca nu numele lui Calvin m-a facut pe mine calvinist. Eu am ajuns sa cred aceste doctrine ale harului citind Biblia si in timp ce studiam Ioan si Romani am ajuns sa cred ca acesta este adevarul biblic lasat de Domnul Isus si de apostolii Sai. Nu stiam pe vremea aia despre Calvin mai nimic si sincer nici astazi nu sunt un pasionat sau un fan, de fapt am citit doar o carte despre viata lui. Dar Calvin nu e calvinismul, e doar un om, iar eu nu il urmez pe el ci Biblia.
Exista o doctrina biblica a separarii, iar cuvantul “sfant” inseamna taiat, pus deoparte, separat, distinct. Pavel ne indeamna sa ne separam de cei ce in vremurile din urma voi fi iubitori de Sine (umanisti), iubitori de bani, laudarosi, trufasi….2 tmotei3:1-5
Poate intradevar aceasta doctrina a dezbinat, dar intrebarea este: ce anume a dezbinat, sau mai bine zis a separat? Pentru ca Reforma a separat biserica catolica datorita acestei doctrine. La fel cum in istorie vedem ca teologia Calvinista a avut un rod extraordinar cum ar fi marea trezire, in care Whitefield si Edwards au predicat cu putere aceste invataturi. Oare constitutia Americii care permite libertatea religioasa nu este si ea un rod al puritanilor care, desi nu in totalitate, erau in mare parte calvinisti, acordand totusi libertate religioasa celor care nu erau de aceeasi opinie religioasa cu ei. Pana si mormonii si martorii au libertate religioasa in America, datorita Constitutiei. Cautati acum sa vedeti cati din ‘parintii fondatori’ au fost calvinisti si apoi spuneti-mi cata dezbinare au facut ei! Cititi “Lumina si Glorie” si acolo avem o istorie a inceputurilor Americii.
Ce exact a dezbinat aceasta teologie? Spuneti ce a facut calvinismul curat si nu Hipercalvinismul.
Multi spun ca pe William Carey nu l-au lasat calvinistii sa plece in India fiindca spuneau ca daca Dumnezeu vrea sa ii salveze o va face si fara ajutorul lui, dar ei intentionat uita sa spuna ca William Carey era el insusi calvinist, iar acei oameni de fapt erau hipercalvinisti.

Iata totusi cativa anonimi care au fost sau inca sunt si ei calvinisti: http://www.adherents.com/largecom/fam_calvin.html

SF. Augustin
Calvin
Luther
Zwingli
Melanchton
Meno
John Bunyan
John Owen
David Livingstone
Rembrandt
Isac Newton
John Newton
Tyndale
C. J. Mahaney
Carl F. H. Henry
Charles Spurgeon
Don Carson
James Petigru Boyce
James White (theologian)
John F. MacArthur
John Gill (theologian)
John L. Dagg
John Piper (theologian)
Joshua Harris
Leonhard Euler
Martyn Lloyd-Jones
R. Albert Mohler, Jr.
Wayne Grudem
William Carey
Paul Washer

si cam intreaga Conventie Baptista de Sud din America

Ar trebui oare sa imi crape obrazul de rusine sa fiu pus in aceasi lista cu ei?
Probabil tineretea mea e de vina…

Domnul sa va binecuvanteze si sper ca atitudinea mea sa nu fie una de ingamfat, dar eu pur si simplu nu inteleg ce au oamenii impotriva acestor adevaruri biblice si de ce nu le abordeaza cu blandete.

P.S. „Ai dreptate într-o singură privinţă. Şi anume că Biserica de azi este urgisită de arminianism. Dar în nici un caz nu-i ajută să devenim “calvinişti”… părerea mea.” Ma bucur ca totusi am si eu o idee buna si ma bucur ca credeti ca armianismul din biserici nu e bun, dar daca nu ii ajuta in nici un caz sa devina calvinisti ce credeti ca ii va ajuta?

Parerea Dumneavoastra……………….           Conteaza!

Multumesc in Numele Domnului ca v-ati facut timp sa cititi ce am pus pe acest blog si sper sincer sa nu va fi jignit cu ceva (in caz ca am facut asta imi cer iertare) si sper sa imi scrieti in continuare.
Domnul sa ne ajute sa iubim adevarul Lui mai presus de orice si sa fim intre aceia din Apocalipsa despre care se spune ca au biruit prin Cuvantul Lui si prin Marturia lor.

Potoroaca Madalin

Sper sa va fie si voua de folos unele linkuri.

Reclame
Published in: on noiembrie 19, 2008 at 1:03 am  Comments (3)  

The URI to TrackBack this entry is: https://calvinisti.wordpress.com/2008/11/19/de-ce-atacati-persoana-si-nu-ideea/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 comentariiLasă un comentariu

 1. Cuvantul Armianism nu exista in limba romana
  http://dexonline.ro/search.php?cuv=armianism

  Corect este Arminianism
  http://dexonline.ro/search.php?cuv=arminianism

 2. Salut Mada. Uite de ce ma „supara” pe mine insumi rigoarea ta. Probabil ca-ti vei explica si in alte cazuri reactiile respingatoare ale celor din jur. Firea mea care nu se lasa rastignita nicicum. Eul meu care spune doar „EU” si „Eu”. Fiindca inlauntrul meu vad ca ai o invatatura biblica si intaritoare, dar omul cel vechi nu se poate impaca cu asta. Fiindca daca ar fi crestinism care sa-l accept mi-ar place sa fie unu firesc, dulce, placut auzului, incurajator continuu, libertin. Si fiindca tu nu incurajezi firea creezi distante. Ma bucur de oameni ca tine si sper sa fii la fel de bine prins de Stanca si pe viitor. Si sper ca oamenii ca mine sa fie transformati in ceea ce zice Biblia si nu s-o transformam pe ea in justificarea propriilor nebunii.

  • Gili, nu pot spune decat ca aveam nevoie de ceva de genul asta de la tine. In primul rand de la tine, pt ca mi-era frica sa nu te agasez si sa nu ma percepi ca pe un spargator de distractie, care propovaduieste Legea. Ma bucur ca ai fost sincer si mi-ai zis aceste lucruri pt ca chiar aveam nevoie si de o incurajare. In al doilea rand aveam nevoie de asta pt ca am trecut printr-o perioada in care am fost mai aspru atacat si am inceput sa ma indoiesc de mine. Stii tu vorba aia cu ‘daca iti zic 3 ca esti beat te duci si te culci’. Dar stiu ca orice om al lui Dumnezeu a fost respins si tot ce sper este sa fiu cum zice Domnul Isus, adica prigonit pt neprihanire nu pt ca personalitatea mea o cere, sau din aroganta mea, sau din alte motive pacatoase.
   Sa stii ca noi inca ne rugam pt voi si ne pasa de voi si stim ca Domnul va intoarce pana la urma totul spre bine.
   Madalin


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: