„CALVINISTII, SA MOARA CALVINISTII!”- un strigat ce s-a auzit de-a lungul secolelor!


Am citit socat ce s-a intamplat saptamanile trecute in America, la o conferinta numita John 3:16 Conference .

Cam acesta a fost strigatul ascuns al Conferintei, desi nu s-a spus asta pe fata: „Calvinistii, sa moara calvinistii!”. Desi s-a spus ca scopul Conferintei nu a fost acela de a impusca calvinistii, eu am sa dovedesc prin cateva argumente simple ca de fapt exact acesta a fost scopul.

Este foarte important de stiut cine a organizat Conferinta. Daca era o conferinta pur armianista nu era o problema, dar intr-un raspuns pe acest blog am spus cuiva ca Southern  Baptist Convention  e in totalitate calvinista si am gresit grav de tot. Exact ei, SBC au organizat aceasta coferinta pentru „a da un raspuns biblic si teologic influentei calviniste tot mai crescande in confesiunea lor”.-„This conference is not going to be a “Let’s bash the Calvinists” conference. This conference is going to be a biblical and theological assessment of and response to 5-point Calvinism. It will be helpful for lay people as well as preachers...”

Aici aveti afisul principal si descrierea conferintei facuta de catre organizatorii ei:

http://sbctoday.com/2008/10/22/john-316-conference/

Aici aveti o descriere a vorbitorilor si a subiectelor abordate de ei: http://peterlumpkins.typepad.com/peter_lumpkins/2008/10/the-john-316-conference.html

Vreau sa va dau linkurile care arata modul in care conferinta este prezentata de ei, asa incat sa va faceti o parere lipsita de prejudecati, si de aceea am ales site-urile SBC today si SBC tomorrow.

M-am gandit mult cum sa scriu in conformitate cu vechiul indemn reformat: „In cele mari unitate, in cele mici acceptare/diversitate si in toate dragoste.” Problema la mine este cea cu dragostea. E greu si dificil sa faci fata unei lovituri care socheaza, nu atat prin noutatea ei(nu este de loc noua), ci prin metoda si initiatorii ei. Am sa incerc sa fiu scurt si sa va las sa va faceti singuri o parere despre aceasta Conferinta care s-a declarat ca fiind un raspuns la conferinta „Building Bridges” (in care calvinistii au incercat, asa cum ne indica si numele Conferintei, sa zideasca poduri). Se pare, totusi, ca unii cred ca zidirea turnurilor este mai necesara in aceste timpuri.

Sunt evident trist de ceea ce se intampla, si de turnura pe care evenimentele o iau. Daca e sa unesc ceea ce se intampla pe plan religios cu criza economica si cu alegerea lui Obama ca presedinte al Americii, daca e sa mai plec urechea si la sumbrele prezumtii ale lui Dobson in acesasta scrisoare din „America lui Obama in 2012http://www.wnd.com/files/Focusletter.pdf, atunci viitorul nu imi pare roz deloc. Lumea economica, politica si religioasa devine o scena care isi deschide larg bratele pentru primirea unui eliberator politic (fortele armate din jurul Israelului),economic (recenta criza financiara) si religios (miscarea ecumenica). Trebuie doar ca Acela care ii sta in cale sa fie luat si atunci el va face minuni mari si pana si cei alesi vor fi inselati, daca e cu putinta. Dar acest post nu are ca scop interpretarea vremurilor si ma cam indepartez, deci sa revenim la Conferinta.

Am sa va dau cateva linkuri pertinente. In functie de ordinea lor eu le consider importante si va sfatuiesc pe aceia dintre voi intresati de miscarea calvinista sa le cititi cu atentie.

Pentru cititorul superficial (nu e o jignire, sunt unii oameni care pur si simplu nu au rabdarea necesara), care nu are timp sa exploreze toate linkurile, am sa traduc cateva concluzii ale calvinistilor care au participat la aceasta conferinta.

Acum am sa traduc cateva commenturi din blogosfera calvinista din America si niste pareri ale participantilor ce pot fi gasite toate in lista de linkuri pe care le voi posta, si apoi voi incheia cu o concluzie proprie despre viitorul baptismului romanesc.

Unora poate le pare exagerat titlul ales de mine pentru acest post, dar aceste citate zic: „Yarnell suna ca un tip tare suparat. In predica de mai sus omul pur si simplu o ia razna. Se pare ca nu are nici o idee despre cum un om poate sa fie mantuit, sau cel putin, prezentarea sa este plina de convulsii si incoerenta. O sa auzi chemarea sa la razboi impotriva Calvinismului de mai multe ori in aceasta predica (apare pe unul din Linkuri). Binenteles ca el e un biblicist (Teolog al Bibliei), iar noi restul suntem doar uratori ai adevarului.”

„Hei baieti, sunetul ala de metal zgariat pe care il auziti venind din Woodstock, Georgia este de la ascutitul cutitelor… se pare ca sunt mai multe feluri de a aduce unitatea. (Adica prin a-i omora pe cei ce se opun lor)”

„Concluzia conferintei: Daca SBC s-ar indrepta catre Calvinismul de 5 puncte, atunci aceasta miscare ar fi o indepartare de Evanghelie si nu o apropiere de ea. Aceasta afirmatie a fost primita cu ovatiuni in timp ce oamenii s-au ridicat in picioare.” Cam pana aici a tinut declaratia lor ca scopul Conferintei nu era sa traga in Calvinisti…:(

Asteptarile unora sunt, cred eu, nerealiste, si anume: ” Speranta mea plina de bucurie este ca raspunsuri Scripturale vor fi date aproape instantaneu din mai multe parti.” Dar altii zic la aceasta:  ” Pur si simplu nu inteleg. Simt ca tot ceea ce trebuia zis a fost deja zis de catre reformatii SBC de nenumarate ori si repetate randuri. Totusi non-reformatii repeta intr-una aceleasi vechi argumente si refuza sa se adreseze citatelor cele mai clare din biblie la orice nivel specialist. Este cineva care ii trage la raspundere personal pe acesti oameni pentru intelegerea lor slaba cu privire la Calvinism si pentru repetarea acelorasi argumente ingrozitoare?”

Adica eu cred ca, la fel ca si pana acum, aceste raspunsuri vor fi fie ignorate, fie li se va raspunde cu anecdote, ilustratii si povesti despre babute si catei care ne vor face sa plangem, dar cu siguranta ca nu va fi o discutie exegetica pe marginea versetelor clare cu privire la aceste subiecte controversate.

A fost in sfarsit definita foarte concret distinctia intre un calvinist si un hipercalvinist, si anume: Steve Lemke a definit  “hipercalvinistul” ca fiind „cineva care este mai calvinist decat tine.” Ok, ce se intampla daca cel mai calvinist decat mine e chiar Steve Lemke? Devine hipercalvinist? Asta e rodul relativismului, nu al Scripturii. No comment!

” Sunt putin curios si nervos.

Ma intreb cum ar fi iesit o Conferinta cu numele „Ioan 6:37” in care ordinea de zi sa fie:

Abilitate Morala – Dr. Tom Ascol
Alegere Conditionata – Dr. Al Mohler
Ispasire Universala  – Dr. Mark Dever
Har Ineficace – Dr. Tom Nettles
Siguranta Eterna  – Dr. James White

Sau ce ar fi fost daca ii invitau si pe Piper, MacArthur, Sproul, si multi altii si ar fi avut loc, ca la alte conferinte, un dialog si nu un monolog, o cautare a adevarului in paginile Scripturii si nu o intalnire separatista care nici macar nu i-a invitat pe cei de la Southern Baptist Theological Seminary care sunt Calvinistii cei mai reprezentativi ai SBC.

Acum urmeaza lista de linkuri:

http://timmybrister.com/2008/11/09/live-blogging-and-notes-from-john-316-conference/

http://theologica.blogspot.com/2008/11/john-316-conference-steve-lemke-and.html

http://drjamesgalyon.wordpress.com/2008/03/05/john-316-conference/ Cititi raspunsurile la cat mai multe posturi de genul acesta.

http://shepherdtheflock.com/2008/03/03/first-baptist-woodstock-hosting-a-john-316-conference/

http://sbcouthouse.blogspot.com/2008/03/john-316-conference.html

http://www.aomin.org/aoblog/index.php?itemid=2955 Raspunsul lui James White care a fost acuzat de hipercalvinsm in timp ce evangheliza in Londra.

http://www.founders.org/blog/2008/03/john-316-conference-take-2.html Aici se spune de un raspuns la acel raspuns al lui White postat mai sus.

http://peterlumpkins.typepad.com/peter_lumpkins/2008/11/hypercalvinism-professor-david-allen-responds-to-critics-1.html Apararea Dr-ului Allen, ca nu cumva sa scoatem cuvintele lui din context si sa nu fim acuzati de ceea ce noi ii acuzam pe ei (scoatere din context).

http://mb-soft.com/believe/txh/dort1.htm Aici puteti vedea ce a decis Conciliul de la Dort. E uimitor ca aceasta Conferinta a decis exact pe dos. E foarte interesant de comparat aceste 2 evenimente.

Alte cateva ganduri inainte de incheiere.

Vorbitorii diferau foarte mult pe diferite subiecte. Dar ce au folosit ei pentru a „distruge” calvinismul? Exact aceste diferente intre calvinisti. Ganditi-va la inceputul sesiunii despre Ispasire Limitata. Ganditi-va la dusmania bagata de Dr. Aleen intre White si MacArthur, Piper si altii. Dezbina si cucereste este un „principiu crestin” vechi? Din cate stiam eu nu. Foarte interesant ca aceasta Conferinta se vrea un raspuns la „A zidi poduri”.

As vrea sa imi inving dezgustul si ma lupt cu mine insumi, sa imi pun un frau la gura pentru a nu arata lipsa de asemanare cu Hristos in abordarea aceasta si sper sa inchei acest post fara sa fiu acid, gen Matei 23, cu privire la ceea ce s-a petrecut acolo.

Incheiere:  Ce asteapta baptismul Romanesc? Iosif Ton punea nu de mult intrebarea: Ce este un baptist roman? Iar subiectul calvinismului aparea si acolo. Fratilor, asa cat inteleg eu, si nu ma prefac ca inteleg prea multe, cred ca ar trebui sa ne pregatim de lupta! Nu e vorba de o lupta fizica cu fratii nostri care Il iubesc pe Domnul! Nu chem la razboi impotriva armianismului cum a facut acel om. Ci o lupta mult mai subtila si o batalie mult mai usor de pierdut din vedere decat una fizica. LUPTA PENTRU ADEVAR!

Cateva versete pe care le-am citit asta seara cu sotia mea, incercand sa explicam ce se intampla azi. Cred ca sunt foarte relevante:

2 Timotei 3:1 Să ştii că în zilele din urmă vor fi vremuri grele. Căci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroşi, trufaşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţumitori, fără evlavie, fără dragoste firească, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrânaţi, neîmblânziţi, neiubitori de bine, vânzători, obraznici, îngâmfaţi; iubitori mai mult de plăceri decât iubitori de Dumnezeu; având doar o formă de evlavie dar tăgăduindu-i puterea. Depărtează-te de oamenii aceştia. Sunt printre ei unii, care se vâră prin case, şi momesc pe femeile uşuratice îngreuiate de păcate şi frământate de felurite pofte, care învaţă întotdeauna şi nu pot ajunge niciodată la deplina cunoştinţă a adevărului. După cum Iane şi Iambre s-au împotrivit lui Moise, tot aşa şi oamenii aceştia se împotrivesc adevărului, ca unii care sunt stricaţi la minte şi osândiţi în ce priveşte credinţa. Dar nu vor mai înainta; căci nebunia lor va fi arătată tuturor, cum a fost arătată şi a celor doi oameni. Tu, însă, ai urmărit de aproape învăţătura mea, purtarea mea, hotărârea mea, credinţa mea, îndelunga mea răbdare, dragostea mea, răbdarea mea, prigonirile şi suferinţele care au venit peste mine în Antiohia, în Iconia şi în Listra. Ştii ce prigoniri am răbdat; şi totuşi Domnul m-a izbăvit din toate. De altfel, toţi cei ce voiesc să trăiască cu evlavie în Hristos Isus, vor fi prigoniţi. Dar oamenii răi şi înşelători vor merge din rău în mai rău, vor amăgi pe alţii, şi se vor amăgi şi pe ei înşişi. Tu să rămâi în lucrurile, pe care le-ai învăţat şi de care eşti deplin încredinţat, căci ştii de la cine le-ai învăţat: din pruncie cunoşti Sfintele Scripturi, care pot să-ţi dea înţelepciunea care duce la mântuire, prin credinţa în Hristos Isus. Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună. Te rog fierbinte, înaintea lui Dumnezeu şi înaintea lui Hristos Isus, care are să judece viii şi morţii, şi pentru arătarea şi Împărăţia Sa: propovăduieşte Cuvântul, stăruie asupra lui la timp şi ne la timp, mustră, ceartă, îndeamnă cu toată blândeţea şi învăţătura. Căci va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă; ci îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute, şi îşi vor da învăţători după poftele lor. Îşi vor întoarce urechea de la adevăr, şi se vor îndrepta spre istorisiri închipuite. Dar tu fii treaz în toate lucrurile, rabdă suferinţele, fă lucrul unui evanghelist, şi împlineşte-ţi bine slujba. Căci eu sunt gata să fiu turnat ca o jertfă de băutură şi clipa plecării mele este aproape. M-am luptat lupta cea bună, mi-am isprăvit alergarea, am păzit credinţa.

Super interesant de citit, un frate care inca din 2007 prevedea asa ceva:

http://www.voxdeibaptist.com/editorial_oct07.htm

DECI CONCLUZIE: EU CRED CA PANA LA URMA CALVINISTII DIN BSC VOR SPUNE CA LUTHER, CA AICI STAU! SI NU POT FACE ALTCEVA! ASA SA II AJUTE DUMNEZEU! IN MOMENTUL ACELA BAPTISTII ROMANI VOR TREBUI SA DECIDA CE FAC: II VOR URMA PE CALVINISTI SAU PE ARMIANISTI? SI ASTFEL VA VENI O NOUA RUPTURA CARE VA DUCE, CRED EU, SI LA CEVA BUN SI LA CEVA RAU. BUN VA FI FAPTUL CA SE VOR PURIFICA BISERICILE SI MACAR IN UNELE CERCURI SE VA LUA ATITUDINE FATA DE CEI CE TRAIESC IN PACAT. RAU VA FI FAPTUL CA VOM DEVENI TINTE USOARE IN MOMENTUL IN CARE PRIGOANA VA VENI. „NU VA INSELATI ORICINE VREA SA TRAIASCA CU EVLAVIE IN HRISTOS ISUS VA FI PRIGONIT„. VA ROG MEDITATI LA ACESTE VERSETE SI HAIDETI SA NE RUGAM PENTRU CE NE STA INAINTE!

Constiinta mea e captiva Cuvantului lui Dumnezeu.

Doamne ai mila de noi!

Reclame
Published in: on noiembrie 25, 2008 at 2:04 am  Comments (3)  

The URI to TrackBack this entry is: https://calvinisti.wordpress.com/2008/11/25/calvinstii-sa-moara-calvinistii-un-strigat-ce-s-a-auzit-de-alungul-secolelor/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 comentariiLasă un comentariu

  1. scuze de greseli dar e 4:04 si sunt super obosit.

    astept parerile voastre

  2. merci de link-uri. dupa ce le voi vedea mai vb. sper sa continui ca e nevoie de astfel de bloguri. pa.

    • multumesc mult de incurajare si sper ca Domnul sa imi dea putere sa fac asta si sa fie spre gloria Lui si spre bucuria poporului Sau.
      Sincer nu as vrea sa facem o secta noua, calvinista, ci sa ne incurajam reciproc si sa stim unii de altii pe unde suntem in tara, sa ne ajutam, sa ne vizitam poate, cine stie…?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: