Raspunsuri la intrebarile Elizei si ale lui Phileo

Dragii mei, ma bucur ca cititi articolele mele si ma simt onorat sa incerc sa va raspund la intrebari. In primul rand as vrea sa o citez pe Eliza, adica expun intrebarea ei.„Din ceea ce spui, reiese ca suveranitatea lui Dumnezeu nu poate sta laolalta cu vointa libera a omului pentru ca spui ca sunt contradictorii… Dar daca Dumnezeu, in suveranitatea lui (autoritate suprema), A HOTARAT ca omul sa aiba vointa libera?”

Deci draga Eliza am sa incerc in acest articol sa raspund cum pot la aceasta intreare si sa explic aparenta contradictie intre suveranitatea lui Dumnezeu si libertatea omului.

Asa cum ai spus si tu Dumnezeu in suveranitatea Sa a decis sa ii ofere omului libertate, dar nu chiar toata libertatea. Omul nu putea sa decida sa nu mai fie cum era, adica limitat si dependent de multe lucruri cum e apa, aerul, mancarea, etc. Deci vreau sa subliniez ca exista o diferenta intre libertatea omului in gradina Eden si libertatea lui Dumnezeu. El este autosuficient noi sunt dependenti de El.

In aceasta ordine de idei, nu este nici o contradinctie intre suveranitatea lui Dumnezeu si libertatea „limitata” a omului. Dumnezeu nu poate sa ii dea omului libertatea absoluta pentru ca asta ar insemna ca omul sa fie Dumnezeu si Dumnezeu nu poate crea un alt Dumnezeu pentru ca Dumnezeu este necreat. Ca sa nu te pierd sau sa ma pierd pe mine pe mine, revin la ideea de inceput. Dumnezeu poate fi suveran si omul poate fi liber intr-o anumita masura. Intrebarea nu este daca se poate asta sau nu, ci daca este asta real acum sau nu. A afectat caderea in pcat libertatea noastra initiala din Eden? Eu zic ca da si cred ca Biblia subliniaza foarte clar asta. Am sa citez doar Geneza capitolul 6 in care spune: TOATE gandurile omului erau indreptate IN FIECARE ZI NUMAI SPRE RAU.

Deci Eliza vedem ca omul a fost liber, in pacat este sclav al pacatului iar in Cristos este din nou liber, dar mai putin ca in Eden pentru ca este prezent si pacatul. Daca vrei sa intelegi mai bine pozitia mea despre compatibilitatea dintre suveranitatea lui Dumnezeu si vointa libera a omului citeste acest articol .

Acum as vrea sa ii raspund prietenului meu Phileo care imi pune tot timpul intrebari bune si profunde. Aici avem intrebarea lui: „Draga Madalin, sustii ca daca omul ar avea vointa libera Dumnezeu nu ar mai fi suveran. Daca vointa omului este constransa de suveranitatea lui Dumnezeu cum nu este Dumnezeu autorul pacatului?”

Draga Phileo, ma bucur sa vorbesc din nou cu tine. Ma bucur ca te gandesti serios la intrebari de genul asta. Acum eu am sa incerc sa iti raspund, sper eu intr-un mod satisfacator. Dumnezeu nu este autorul pacatului, pt ca nu El a pacatuit. El a ingaduit ca noi sa pacatuim. Cred ca esti de acord ca El a ingaduit asta. Daca nu, ori nu e omipotent, pt ca vrea sa opreasca asta si nu a putut, ori nu e omniscient pt ca cum spun unii: Nu avea de unde sa stie. Deci El a ingaduit pacatul. Noi era atunci agenti morali liberi care puteam sa decidem ce vrem sa facem. Eram intr-o stare de instabilitate, puteam alege si binele si raul. Dupa pacat noi am murit asa cum Dumnezeu avertizase si cum spune si Efeseni 2:1. In starea asta noi suntem stabili in pacat. Noi nu mai putem alege binele. Facem doar raul.
Acum sa raspund la intrebarea care poate iti vine in minte in timp ce citesti asta. Daca omul a fost la un moment dat agent liber, adica avea liber albitru, cum mai era Dumnezeu suveran.
Cand eu spun ca Dumnezeu nu poate fi suveran si omul sa aiba vointa libera, ma refer la vointa absolut libera. Adica nu pot exista doua vointe absolut libere in univers pt ca la un moment dat aceste doua vointe vor fi in conflict si una o va domina pe cealalta. Probabil sti si tu exemplul cu forta irezistibila care intalneste un obiect imutabil. Deci omul nu a fost, nu este si nu va fi in sensul asta absolut liber. Nimeni nu a fost asa inafara de Dumnezeu. Asta inseamna sa fi Dumnezeu sau cu alte cuvinte suveran. De exemplu nu poti decide sa fi mai inalt sau cu ochii verzi.
Dar cand vorbim despre starea noasrta de pacat mostenita de la Adam cred ca Romani 3:10… este foarte clar. Nu este nici unul bun si nu exista exceptii. Sunt robi ai pacatului. Te incurajez sa cietesti Ioan 8 si sa vezi ca Domnul Isus le spune “celor ce au crezut” ca sunt robi ai pacatului.

Deci in concluzie, Dumnezeu nu este autorul pcatului, omul este autorul si asta l-a dus in aceasta stare in care se afla inainte de regenerare adica sclav. Dar dupa regenerare el are din nou liber albitru, ceea ce inseamna ca tu si cu mine putem sa ne luptam azi cu pacatul si sa ne impotrivim lui. Dar vestea cea mai buna este ca vine momentul cand la fel cum am fost stabili in pacat vom fi si stabili in dreptate. Dupa glorificare nu vom mai pacatui si atunci nu va mai trebui sa luptam cu pacatul care ne produce atata suferinta. Nu te bucuri draga Phileo ca in cida diferentelor noastre teologice ne vom bucura impreuna de acest mare dar? Eu unul abia astept sa scap de pacat.

Cu mult drag si respect, al tau frate Madalin.

Reclame
Published in: on aprilie 15, 2010 at 1:52 pm  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://calvinisti.wordpress.com/2010/04/15/raspunsuri-la-intrebarile-elizei-si-ale-lui-phileo/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

 1. Cand eu spun ca Dumnezeu nu poate fi suveran si omul sa aiba vointa libera, ma refer la vointa absolut libera. ”

  Nu era vorba despre vointa absolut libera stii si tu asta. Felul in care ai pus problema (omul daca ar fi liber Dumnezeu nu ar putea fi suveran)rezulta ca actiunile omului (toate pacatele sale)sunt determinate de suveranitatea lui Dumnezeu.

  „Deci in concluzie, Dumnezeu nu este autorul pcatului, omul este autorul si asta l-a dus in aceasta stare in care se afla inainte de regenerare adica sclav.”

  Poti sa fii mai explicit. Omul devine sclav al pacatului dupa ce comite primul pacat sau este sclav al pacatului din nastere? Daca e din nastere total depravat si sclav al pacatului unde este vina?

  • Deci sa intaleg ca tu crezi ca Dumnezeu nu este suveran peste pacatele noastre. Ca El ar vrea sa nu existe dar nu ne poate opri. Pacatele determinate de suveranitatea lui Dumnezeu cu te exprimi tu ce inseamna? Pentru mine inseamna ca intra sub incidenta voii Sale permisive, cade de fapt este decretiva pt ca El decreta sa permita un eveniment. Intrebare: A fost pacatul lui Adam o surpriza pt Dumnezeu? Dar cel al lui David? Dar Iuda sau fariseii?

   In afirmatia respectiva ma refream la om ca si umanitate, adica la Adam capul nostru. Deci din cauza omului (Adam) noi am intrat in aceasta stare lipsita de har, si toti ne nastem pacatosi. Din cauza Omului (Isus) am isit din moarte si am intrat in aceasta stare de har. red ca aici Romani este foarte clar si nu mai necesita explicatii suplimentare.
   Vina omului vine din trei parti: 1. el este nascut pacatos (unde era vina copiilor lui Acan de au fost omorati pt pacatul tatalui lor?), deci prin natura mostenita mostenim si vina. 2. el pacatuieste zilnic in mod liber ( aici as vrea sa cunosc un om care sa spuna ca nu are de ce sa fie condamnat pt ca s-a nascut pacatos, dar de fapt el zilnic pacatuieste prin propria alegere) 3. el este declarat pacatos de Dumnezeu (verdictul lui Dumnezeu aruncat asupra omenirii este: Dumnezeu a inchis toata lumea in pacat). Deci noi suntem pacatosi prin nastere, prin alegere proprie si prin proclamatie divina.
   Dar nu intaleg unde bati. vrei sa zici ca omul nu este vinovat? Sau ca doar din cauza pacatelor comise in mod liber este vinovat?
   As vrea sa iti pun si eu o intrebare: De ce trebuie omul sa fie liber ca sa fie vinovat? Cum dovedesti asta Scriptural?

   Numai bine.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: