Liderul spiritual plafonat si efectele conducerii slabe in biserica de Neil Cole

Buna dragii mei, revin cu un material tradus si adaptat din cartea lui Neil Cole – Organic Leadership care pe mine unul m-a ajutat chiar mai mult decat primul si m-a pus mult pe ganduri cu privire la modul meu de conducere si la impactul conducerii mele slabe asupra celor din jurul meu. Va invit si pe voi sa meditati la aceste materiale.

Bariera in lucrarea lui Dumnezeu

Cu cativa ani in urma eu si asociatii mei am participat la un seminar despre conducere prezentat de Bob Logan. Bob e un bun prieten si este co-autorul meu in doua proiecte “Crescand lideri pentru seceris” si “Dupa plantarea de biserica”. La acest seminar Bob prezenta ultimul nostru material despre cresterea liderilor pentru seceris din interiorul secerisului. Pentru ca se tinea in Indiana, nu departe de sediul denominatiei mele, am invitat cativa lideri cheie sa conduca cele 3-4 ore necesare ca sa-l asculte pe Bob.

Unii dintre aceia care au venit era Roger, pe care inca nu-l cunoscusem. Roger este inalt, slab si foarte inteligent. (El a ajuns putin mai tarziu din cauza unui drum lung pe care l-a facut pe niste drumuri de tara din Indiana.) El s-a asezat chiar langa mine si si-a deschis Biblia – un Nou Testament in greaca.

Bob a inceput sa spuna ca in multe cazuri bariera in slujirea din biserici sunt pastorii. Apoi a inceput sa insire feluri in care pastorul defapt ii impiedica pe crestinii de rand de la a fi folositi in imparatia lui Dumnezeu. Apoi a continuat sa vorbeasca despre cateva posibile cai de a rezolva aceasta problema, dar Roger nu a mai auzit partea asta. Roger a auzit doar aceasta fraza : Pastorii sunt bariere in calea slujirii bisericii.

Cam pe la jumatatea prezentarii, Roger, presupunand ca noi toti suntem in mod egal de revoltati , s-a aplecat catre mine si plin de dezgust in voce mi-a spus : “ Intelegi cu adevarat implicatiile a ceea ce spune tipul acesta?” Eu am scris impreuna cu Bob marea majoritate a materialului pe care il prezentam asa ca am raspuns simplu: “Da, Inteleg.” si am lasat-o asa. Acest raspuns scurt l-a infuriat pe Roger.

De cat in urma cu cativa ani am aflat si eu intreaga poveste. Dupa aceea sesiune de dupa-masa Roger s-a saturat de ce auzise. A plecat si s-a dus la casa unde statea pe timpul conferintei, dar gandurile lui nu puteau fi reduse la tacere. Ce tupeu pe tipul asta! Cum a putut spune asemenea lucruri?

Cum as putea eu, un pastor educat, sa fiu problema in loc sa fiu solutia in biserica. Dar in timp ce se lupta cu aceste idei a inceput sa se intrebe singur: Am fost eu oare o bariera care i-a tinut pe copii lui Dumnezeu pe loc? Desi acest lider crestin a fost la inceput scos din sarite de implicatiile afirmatilor lui Bob, mai mult decat orice altceva Roger vroia sa reflecte inima lui Dumnezeu.

A dormit foarte putin in acea noapte luptandu-se cu Dumnezeu cu privire la aceste lucruri. Pasiunea lui pentru adevar nu l-a lasat sa fie satisfacut cu raspunsuri banale sau clisee, asa ca in final s-a predat. Aceasta a fost o noapte in care Roger a meditat la aceste lucruri dar deasemenea a fost si o noapte de pocainta si de impacare cu Dumnezeu. La sfarsitul ei el a trebuit sa marturiseasca ca a fost in unele cazuri mult mai de folos cauzei dusmanului decat cauzei lui Dumnezeu si apoi s-a pocait. Nu avea de gand sa mai fie o bariera in lucrarea lui Dumnezeu de acum inainte.

In urmatoarea zi el s-a intors la seminar cum a fost noaptea lui. S-a intors acasa un om schimbat. In esenta el a venit tot acest drum sa auda o singura propozitie : Pastorii sunt bariere in calea slujirii bisericii. Pentru Roger seminarul a fost cu mai valoros decat costurile lui. Il cunosc pe Roger acum de mai bine de zece ani dar pe omul pe care l-am intalnit prima oara la seminar nu l-am mai vazut niciodata. Noul Roger este omul pe care-l cunosc, iubesc si respect. Roger este acum un om smerit care-i imputerniceste pe altii pana la un asa nivel incat a predat lucrarea lui pastorala unui barbat mai tanar cu mult mai devreme decat era necesar pentru ca nu mai vrea in nici un caz sa mai fie o bariera in calea slujiri altora.

Conducere spirituala plafonata

Unii lideri, mai mult decat ar vrea sa accepte, s-au plafonat spiritual si nu mai cresc. Ei au fost educati si antrenati sa fie responsabili de cresterea altora si isi petrec vietiile implinind nevoile altora in loc sa creasca ei insisi.

J. Robert Clinton a studiat vietiile a mai mult de o mie de lideri crestini ca sa descopere ce face Dumnezeu ca sa formeze lideri care isi incheie viata bine. Intr-un capitol din incheiere va include cateva din observatiile lui importante. Dupa parerea lui Clinton liderii fie cresc in continuu in dezvoltarea lor fie sunt ……. Un lider ….. este un lider plafonat, unul care se poarta ca si cand el sau ea nu mai are nimic de invatat. Acest lider este dedicat mentinerii lucrarii pe care el sau ea a inceput-o dar el nu mai creste ca si lider.

Terry Walling, un asociat apropiat a lui Robert Clinton a dezvoltat o lista cu caracteristicile liderului spiritual plafonat. Cele 10 caracteristici ce urmeaza sunt din lista lui Walling cu adaptarile si explicatiile mele.

1. Un lider spiritual plafonat evita relatiile de dare de socoteala personala. Acesti lideri sunt separati de oameni. Ei au un grad de separare care ii tine departe de darea de socoteala catre altcineva. Adesea crestinismul a dat credit unei asemenea separari si a incercat chiar s-o justifice biblic spre dezavantajul bisericii, al lumii si in special al liderului.

Se intampla destul de des, atunci cand vorbesc despre nevoia de a fi sinceri si transparenti si de nevoia de a ne marturisii pacatele unii altora, ca oamenii sa obiecteze idei ca si liderii sa faca aceste lucruri. Dar Biblia este foarte clara cu privire la faptul ca liderii ar trebuii sa fie exemple vii de transparenta si onestitate pentru ca altii sa ii poata urma (vezi 1Petru 5:2-4; 2Timotei 2:20-26; Iacov 5:16; 1 Ioan 1:5-10). Nu numai ca liderii spirituali ar trebuii sa aibe vieti transparente, vieti sincere dar ei trebuie sa fie accesibili si sa dea socoteala asa incat sa poata sa ii conduca pe altii intr-o umbare spirituala sanatoasa.

Simtind presiunea de a fi perfect, multii lideri spirituali isi ascund esecurile spirituale in spatele usiilor inchise si a mastilor zambitoare. Rezultatul este ca lumea nu crede ca mesajul nostru este adevarat pentru ca miros secretele ascunse si chiar isi gasesc placerea in a da pe fata ipocrizia. Dandu-ne jos mastile si devenind accesebilidezamorseaza dorinta lumii de a ataca conducerea bisericii si de asemenea inaltura o bariera mare care ii opreste pe oamenii necredinciosi sa ne respecte mesajul.

2. Liderul spiritual plafonat isi aplica rar adevarurile Cuvantului lui Dumnezeu lui insusi in mod personal. Multi lideri crestini au urmarit educatia si au devenit experti ai Bibliei, asa ca au ajuns sa creada ca nu mai au nimic de inavatat.

Acesti lideri nu mai citesc Cuvantul pentru a intelege propria umblare cu Domnul, ci il aplica mai degraba problemelor altora. Ei citesc Biblia doar ca sa gaseasca soluti la problemele altora decat sa se gandeasca la proprile nevoi cand citesc.

3. Liderul spiritual plafonat a inlocuit bucuria, pacea si dragostea sa cu invidie si resentiment. Oamenii nu pot pur si simplu sa produca evalavie prin asi modifica comportamentul in asa fel incat sa se conformeze idelurilor lui Cristos. Roada Duhului lui Dumnezeu, vazut in toate aspectele vietii, este o dovada a caracterului nostru rascumparat, nu faptele pe care ne fortam sa le facem pentru a ne demonstra comportamentul religios.

Unde Duhul nu este in control roada nu este evidenta si nici o cantitate de munca grea nu o poate inlocui. Lideri care nu mai cresc in cautarea Domnului nu pot sa manifeste roada Duhului si de multe ori demonstreaza in schimb atitudini religioase acre. Este uimitor cum aceste feluri urate de a gandi, cand destul de multi lideri le afiseaza, sunt acceptate ca fiind normale.

In loc de a fi purtator al dragostei si iertarii lui Cristos in lume, multi lideri au inceput sa creada ca este dreptul lor ba chiar obligatia lor sa-i judece si sa-i critice pe altii.

4. Liderul spiritual plafonat in mod frecvet cauta pasuni mai verzi in alte locuri. In mod frecvent lideri crestini dau vina pe biserica lor sau pe organizatia lor pentru lipsa de rod in lucrarea lor. Ei atribuie succesul pe care altii il au norocului de a fi la momentul potrivit in locul potrivit. Liderii care gandesc asa sunt tot timpul in cautarea mutarii intr-un alt loc mai bun, unde lucrarea lor va fi cu adevarat apreciata si succesul pe care il merita va veni in sfarsit. Aceasta inseamna ca multi pastori se muta frecvent dintr-o biserica in alta cautand succesul.

5. Liderul spiritual plafonat gaseste mult mai des greseli in altii decat in el insusi. Acesti lideri considera cercetarea de sine dificila si foarte rar se evalueaza pe ei insisi, desi sunt foarte des ocupati evaluandu-i pe toti ceilalti. Acesta cu siguranta nu este un fenomen nou din nici un punct de vedere. Isus ii descria pe acest tip de lideri cu umor ca unii care gasesc paiul in ochiul fratelui lor, dar nu observa barna atarnand din ochiul lor (Mat 7:3).

6. Liderul spiritual plafonat este epuizat de multimea de lucruri care au inlocuit intimitatea simpla cu Isus. Liderii spirituali plafonati sunt epuizati din cauza ca sunt inselati deseori crezand ca mai mult efort si mai multa activitate este calea pentru a dobandi un acces mai apropriat si binecuvantare de la Dumnezeu. Aceasta este o minciuna devastatoare din fundul iadul.

Nu exista inlocuitor pentru intimitatea cu Cristos. Mai multa activitate nu va satisface niciodata nevoia noastra profunda de a ne conecta cu Dumnezeu si deobicei ne impiedica sa avem intimitatea de care avem nevoie cu disperare. Acesta este unul din motivele pentru care in special aceasta inselatorie este atat de grava.

In timp ce implinirea responsabilitatiilor religioase ne pot da un sentiment de importanta, nu ne inoieste inima cu bucurie si sens. In schimb ne jefuieste de puterea de care avem nevoie. Doar intimitatea cu Cristos poata sa inoiasca inimiile noastre si sa ne da puterea si taria de care avem nevoie pentru a implini lucrurile mari pe care Dumnezeu vrea sa le faca prin noi.

7. Liderul spiritual plafonat isi compromite principi etice ce inainte le considera forte importante. Nu este neobisnuit sa aflam ca acesti lideri au cazut adanc in obiceiuri pacatoase ascunse. Folosinduse de har si de libertatea ca si scuze ei continua sa functioneze in mod public fara regrete sau remuscari in timp ce in spatele usilor inchise ei persista in practici pacatoase.

Este dificil sa pastrezi pacatul ascuns pentru perioade indelungate. El are tendinta de a se scurge inafara in moduri penibile. In mod frecvent liderii spirituali plafonati se trezesc intr-o zi cu cel mai mare cosmar devenind realtitate, pacatul lor ascuns a fost adus la lumina. Pentru unii totusi pacatul lor ii va urmari la scaunul de judecata a lui Dumnezeu unde va fi dat in sfarsit pe fata (1 Timotei 5:24).

8. Liderul spiritual plafonat sta in cadrul zonelor sigure unde el este expert decat sa se aventureze in zone noi de cunostere unde ar avea si el ce invata. Acest tip de lider vrea sa fie vazut ca un expert nu ca un invatacel si de aceea nu are nici o intentie de a explora campuri noi sau sa-si insuseasca cunostere proaspata. Acest lider spune aceleasi povesti si foloseste aceleasi predici cand se duce intr-un nou loc ca sa fie pastor. Ideea de a invata ceva nou este infricosatoare pt ca implica faptul ca liderul nu are expertiza care a fost parte din identitatea lui.

9. Liderul spiritual plafonat este incapabil sa recunoasca intelepciunea altora. Acest lider vorbeste mai mult decat asculta, nu este iunteresat de ce au ceilalti sa spuna si este usor jignit daca cineva ii contrazice ideile. Este aproape imposibil sa-i spui acestei persoane ceva nou. Cand incerci sa-i impartasesti o idee noua vei auzi destul de des cuvintele “Stiu”, de la liderul plafonat.

10. Liderul spiritual plafonat a redus viata crestina la o rutina. Liderul plafonat este intr-o forma de stagnare si nu inainteaza in umblarea sa cu Cristos. Pentru aceasta persoana viata este o rutina, incercand sa traiasca viata crestina intr-un mod corect crestin. Este o existenta statica de a mentine ceea ce este in loc sa dezvolte ceva nou. Este o viata ce implica cateva “fa” si o multime de “nu face”.

In timp ce ai citit lista, te-au facut vreunele din descrierile liderului plafonat sa te gandesti la tine? Poate ai nevoie sa pui aceasta carte deoparte si sa ai putin timp singur cu Domnul. Marturisitii Lui lucrurile din aceasta lista care au devenit parte din indentitatea ta si cere-I sa te ajute sa te schimbi. Acesta este pas vital pe care nu vei regreta ca l-ai facut.

Impactul conducerii spirituale plafonate

Sa fi un lider plafonat nu este constisitor doar pentru liderul respectiv ci si pentru toti cei care il urmeaza pe acest lider. Aici sunt 6 feluri in care conducerea slaba devine des o bariera in calea manifestarii puternice a Imparatiei lui Dumnezeu intr-o lume gata pentru schimbare. Acestea vor fi toate discutate in detaliu pe parcursul acestei carti.

1. Conducerea slaba simte nevoia de a controla toata slujirea. Cand liderii cred ca toate programele bisericii au nevoie de aprobarea lor au o intelegere foarte nesanatoasa cu privire la conducere, la Biserica si la Cristos insusi. Asemenea lideri crestini se comporta ca si cand Cristos este in vacanta si i-a pus pe ei sefi in locul Lui pentru ca au abilitati speciale de a conduce. Dar liderii crestini nu stiu intotdeaua ce este cel mai bine pentru Biserica si nici nu ar trebui sa stie. Ca si lideri ei trebuie sa-i ajute pe oamenii lui Dumnezeu sa se conecteze cu Capul lor si sa urmeze conducerea Lui pentru ca Tata stie cei mai bine pt noi.

2. Conducerea slaba simte nevoia sa filtreze vocea lui Dumnezeu. Prea adesea liderii crestini cred ca ceilalti crestini sunt incapabili sa inteleaga Cuvantului lui Dumnezeu intr-un mod adecvat. Ca si rezultat ei devin interpretii lui Dumnezeu reveland ceea ce Dumnezeu a vrut de fapt sa spuna ca si cand Dumnezeu nu stie limba noastra, nici contextul sau provocarile noastre. Si chiar daca acesti lideri stiu ca Dumnezeu poate sa se explice pe Sine destul de bine ei inca cred ca majoritatea crestinilor sunt incapabili de a intelege cu adevarat Cuvantul Sau fara ajutorul liderilor experti.

3. Conducerea slaba promoveaza clasa crestinilor superiori. Pentru aproape doua de ani crestinismul a fost imbolnavit de aceasta invatatura ciudata care a corupt tot ceea ce biserica era menita sa fie si sa faca in aceasta lume. Este separarea laicilor si clericilor. In ciuda Reformei si preotiei tuturor credinciosilor introdusa de protestantism inca acceptam doua clase de crestini in Imparatie si asta este pur si simplu gresit.

Liderii crestini profesionisti au un interes profund in a promova aceasta ideea in loc de a o schimba. Cand cineva este devotat sa-L urmeze pe Cristos si sa faca o diferenta el sau ea este in mod normal provocat sa faca asta in mod profesionist decat ca o persoana laica (de rand). Acest sablon promoveaza diferentierea pe clase si pare sa dea tuturor celorlalti crestini permisiunea de a fi mai putin decat devotati total. Din nefericire liderii laici sunt vazuti in mod des ca fiind agenti ai schimbarii cu mai putina putere in aceasta lume.

4. Conducerea slaba accentueaza cunoasterea in defavoarea ascultarii. Cand liderii cred ca rolul lor este de “Invatator si Protector” al Cuvantului lui Dumnezeu biserica devine mai mult o institutie academica decat o familie spirituala in misiune. Accentul pe cunostinta creaza un set fals de valori care corupe biserica si astfel si chipul lui Cristos in lumea aceasta. Cand confundam maturitatea cu cunoasterea permitem ca o congregatia sa primeasca multa cunostinta fara nici o dare de socoteala cu privire la ascultarea ei si rezultatul este mai putina maturitate nu mai multa. Noi putem sa invatam ca ascultarea este importanta toata ziua si in fiecare zi, dar a invata despre ascultare nu este acelas lucru cu ascultarea. De fapt am putea pune la indoiala daca sti ceva cu adevarat pana nu l-ai pus in practica deci chiar si retinerea cunostintei este suspecta daca nu practicam ceea ce am invatat.

5. Conducerea slaba vede biserica ca un “serviciu de inchinare” (ca si program, lit. worship service) nu ca “serviciul de a te inchina” (lit. service of worship). Pentru multi oameni biserica a devenit nimic mai mult decat un eveniment religios de Duminica dimineata si cresterea bisericii inseamna pentru ei sa faci ca tot mai multi oameni sa participe la acest eveniment. Asta este foarte diferit de ceea ce Biblia invata. Cuvintele biserica si pastor au conotatii cu totul diferite in Noul Testament decat au pentru noi azi, dar noi nu suntem constienti de asta pentru ca citim Biblia cu intelegerea pe care am dobandit-o din propria noastra experienta. Asta ne-a condus la niste practici ciudate pe care nu le punem la indoiala pt ca intelegerea noastra fundamentala cu privire la biserica este atat de indepartata de adevarul biblic. De exemplu, noi vedem biserica ca pe un program religios ordonat. Noi ne tinem de el asa de religios incat ne inchipuim ca trebuie sa fie prescris pe undeva in Biblie, daca toti aderam la el atat de ferm – o melodie ritmata, urmat de anunturi scurte, urmat de inca 3 cantece, urmat de colecta si apoi o introducere, o predica si cantecul de incheiere si benedictia de sfarsit sau o rugaciune.

Probabil te gandesti Si ce e neinregula cu asta? Nimic de fapt, decat ca am facut-o in fiecare saptamana de secole asa incat in constinta oamenilor asta defineste biserica. Este atat de comunca astazi incat nici nu ne dam seama de ciudatenia practicii noastre. Noi presupunem ca practicile astea sunt corecte fara sa punem vreo intrebare, desi nici o astfel de practica nu se gaseste in Noul Testament. Sincer, programele bisericesti au mai multe in comun cu “Show-ul de noaptea” (un fel de “Tuca Show”, lit. The Tonight Show) decat au cu Noul Testament.

6. Conducerea slaba este ademenita de faima si bogatie. Conducerea in biserica de astazi a devenit o cariera si anumiti lideri crestini foarte cunoscuti sunt standardul dupa care toti ceilalti sunt masurati. Liderii care sunt vazuti ca fiind de succes se bucura de privilegi (perks) speciale, care face acest gen de succes in conducere si mai atragator. Ei au influenta mai mare, cladiri mai mari, ei scriu carti “best-seller”, vorbesc la conferite mai mari si se bucura de salarii mai mari. Totusi viata de privilegi este des corupta si acesti lideri sunt usor ademeniti de avere si faima. De obicei asemenea lideri se asteapta sa fie slujiti decat sa slujeasca ei pe altii.

In ciuda listei de mai sus cu probleme pe care le are conducerea in biserica, aceasta carte nu este menita sa fie doar o analiza critica a liderilor bisericii. Cu cat vei citi mai departe vei gasi un portret pozitiv puternic in care poti aduce sanatate, vitalitate si rodnicie bisericii de azi. Intelegerea faptului unde ne aflam si incotro ne indreptam este esential asa ca in primul rand trebuie sa ne uitam la cateva subiecte problema.

Traducere din cartea lui Neil Cole “Organic Leadership” de la pagina 20 la 27.

Traducere si adaptare de

Potoroaca Madalin si Neagu Robert

Published in: on octombrie 5, 2011 at 6:01 pm  Comments (5)  

The URI to TrackBack this entry is: https://calvinisti.wordpress.com/2011/10/05/liderul-spiritual-plafonat-si-efectele-conducerii-slabe-in-biserica-de-neil-cole/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 comentariiLasă un comentariu

  1. Foarte interesant si aproape de adevar. Multumesc.

    • cu drag Cristina, si eu iti multumesc pt toate traducerile bune pe care tu le pui la tine pe blog

  2. 5. Liderul spiritual plafonat gaseste mult mai des greseli in altii decat in el insusi. Acesti lideri considera cercetarea de sine dificila si foarte rar se evalueaza pe ei insisi, desi sunt foarte des ocupati evaluandu-i pe toti ceilalti. Acesta cu siguranta nu este un fenomen nou din nici un punct de vedere. Isus ii descria pe acest tip de lideri cu umor ca unii care gasesc paiul in ochiul fratelui lor, dar nu observa barna atarnand din ochiul lor (Mat 7:3).

    Pana la urma Isus a predicat lucrul asta cu umor…

    • asa spune autorul respectiv 🙂

  3. Draga Madalin, lecturile in domeniul leadership-ului „crestin” se vor dovedi un dead-end, dupa parerea si experienta mea (ambele limitate, desigur). Pe acest drum pe rand il vei descoperi pe Maxwell etc etc, cu ziceri savuroase dar seci. cu simpatie, overseas


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: