Natura Autoritatii de Neil Cole

Buna dragii mei, am tradus si adaptat un material preluat din cartea lui Neil Cole – Organic Leadership si pe mine unul m-a ajutat si sper ca si voua va va fi de ajutor. Fara prea multe prezentari am sa-l public si va las pe voi sa spuneti cum vi s-a parut.

 

Natura autoritatii

de Neil Cole

 

Conducerea nu consta in pozitia pe care o ai ci in influenta ce o exerciti.

 

Avem tendinta de a crede ca oamenii sunt fie lideri sau ucenici, una din cele doua. Acest gen de gandire polarizata poate sa ne conduca la probleme adanci. Realitatea este ca un lider bun incepe prin a fi un bun ucenic. Inainte ca sa poti sa exerciti autoritate intr-un mod sanatos, trebuie prima oara sa o respecti tu insuti. Un lider nesupus este un lider periculos.

Cu cat esti mai bun la a te supune cu atat vei fi mai bun la a conduce. Liderii buni vor fi ucenici buni toate zielele vietii lor. Si cel mai important: un lider bun trebuie in primul rand sa fie in supunere fata de Cristos.

Conducerea inseamna, intr-un sens, sa mergi primul. Inseamna sa mergi intr-o directie in care vrei ca si ceilalti sa se indrepte. Nu poti sa-i conduci pe altii acolo unde tu nu mergi. Ca sa-i misti pe altii trebuie inainte sa fi tu insuti miscat.

Sunt cinci feluri de autoritate pe care vreau sa le discutam.

1. Autoritate pozitionala: Aceasta autoritate e bazata pe pozitia pe care o ocupi in lantul de comanda. Titlul pe care il deti iti da puterea de care ai nevoie ca sa implinesti rolul cerut de pozitia respectiva. Supunerea fata de aceasta autoritate inseamna supunere fata de sistemul care imputerniceste pozitia.

 

2. Autoritate de expert: Aceasta este autoritatea pe care o castigi cand ai exeprienta efectiva intr-un domeniu oarecare si altii cauta inteleciunea pe care tu ai acumulat-o prin experienta ta. Cu acest tip de autoritate vocea ta este respectata din cauza expertizei tale. Chiar daca poate nu deti nici o pozitie de putere oamenii observa ca deti solutia potrivita.

 

3. Autoritate relationala: Aceasta este autoritatea pe care o ai pentru ca esti iubit si deci respectat de acei cu care esti in relatii stranse. Oamenii te respecta ca persoana care iti ofera un anumit grad de autoritate in viata lor.

 

4. Autoritate morala: Aceasta este autoritatea care vine din caracterul substantial al vietii tale. Oamenii recunosc adancimea devotamentului tau si a integritatii tale si te respecta pt asta. Aceasta nu este o autoritate religioasa autoneprihanita ci una castigata atunci cand caracterul tau a fost testat cu adevarat si gasit puternic.

 

5. Autoritate spirituala: Aceasta este autoritatea pe care o deti atunci cand Dumnezeu vorbeste prin tine si oamenii recunosc ca Dumnezeu este cel care te foloseste, nu ca tu il folosesti pe El. Este un sens in care tu esti pur si simplu un vas pe care Dumnezeu il foloseste pt momentul actual. In mod normal Dumnezeu nu te foloseste in acest mod, dar la momente potrivite, autoritatea ta spirituala este recunoscuta si respectata. Raspunsul fata de acest tip de autoritate nu este dorinta de a te supune liderului ci mai degraba dorinta de a te supune lui Dumnezeu cand spunem “Da Doamne!”

 

Cea mai slaba dintre toate aceste tipuri de autoritati este autoritatea pozitionala. Aceasta autoritate are putine de a face cu cine esti ci consta mai mult in poztia pe care o ocupi in organizatie. Este adevarat, pozitia nu este data chiar oricui, ea trebuie deobicei castigata. Dar fiecare dntre noi am avut de a face cu cineva care nu ar primii respect daca nu ar fi fost intr-o anumita pozitie. Autoritatea pozitionala poate fi inlaturata cu usurinta sau chiar biruita. Tot ce este necesar este o mita sau o inselaciune si o poti pierde.

Chinezii au petrecut cateva secole constrind, extinzand si intarind un mare zid care sa ii protejeze de dusmanii amenintatori din Nord. Este estimat ca 2 sau 3 milioane de chinezi si-au pierdut vietiile construind acel zid. Se spune ca Marele Zid Chinezesc este singura constructie omeneasca care se poate vedea de pe luna dar acesta este un mit urban. Poate fi vazut din spatiu cu usurinta ( dar la fel se poate vedea si casa ta acum, multumit lui Google Earth).

Atunci cand zidul a fost terminat, Mongolii au intalnit o bariera ce parea de nemutat – cu exceptia celei mai slabe autoritati pozitionale. Ghenghis Khan a putut sa treaca chiar prin zid cu foarte mic effort si sa cucereasca China – Prin mituirea portarului. Acum asta ne prezinta o idee infricosatoare: Linia noastra defensiva impotriva teroristilor ostili este atat de buna cat sunt si oamenii care lucreaza la securitatea aeroportului pe un salariu minim pe economie! In final, organizatia ierarhizata este atat de puternica cat este si integritatea portarilor ei.

 

Autoritatea de expert poate fi eficienta dar este foarte limitata. Cineva poate fi expert intr-un anumit domeniu si sa fie un incepator absolut in majoritatea celorlalte. Oamenii te asculta doar atunci cand experienta ta raspunde propriilor lor nevoi si se dovedeste a fi sanatoasa.

 

Autoritatea relationala este cu mult superioara celorlalte doua pentru ca se bazeaza pe cine esti tu ca si persoana si pe cum te relationezi la oamenii din jurul tau. Cu cat esti mai iubit si mai respectat ti se va da mai multa autoritate. Binenteles ca se poate abuza si manipula autoritatea relationala pentru propriul castig.

 

Autoritatea morala este de asemenea puternica. Oamenii cred ca pot sa se increada in cuvantul celor cu autoritate morala din cauza ca reputatia lor este sigura si evidenta in cuvintele celor care o accepta ca fiind dreapta si adevarata. In mod normal autoritatea morala are sens doar pentru o persoana care gandeste. Autoritatea ta morala va ramane atat timp cat oamenii cred ca ei pot sa aibe incredere in cuvantul tau si daca reputatia ta ramane nepatata. Cei care detin autoritatea morala vor avea influenta si respect de la ceilalti dupa ce o vor cladii dea-lungul anilor. Autoritatea morala este greu de castigat si usor de pierdut. Poti sa petreci o viata castigand-o si sa o pierzi in cateva momente de slabiciune.

 

Autoritatea Spirituala este cea mai puternica autoritate ce se poate avea. Este genul de autoritate care poate sa faca fata oricui si la orice. Autoritatea spirituala nu se ingrijoreaza cu privire la pozitie, titluri sau reguli stabilite de om. Singurul lucru care o intereseaza este Dumnezeu si voia Sa. In timp ce oamenii aud vocea lui Dumnezeu prin cineva care detine autoritate spirituala, persoana care este folosita nu isi pierde propria sa voce. Noi nu suntem pur si simplu masinile de dictat ale lui Dumnezeu sau reportofoanele Sale. Noi suntem implicati in lumea pe care Dumnezeu o elibereaza dar autoritatea sta in faptul ca ceea ce se spune este de la Dumnezeu, desi gandurile Sale si ale noastre sunt facute una.

Liderii nu cauta Autoritate spirituala, morala sau relationala. Aceasta autoritate este incredintat aceluia care conduce bine. Oamenii nu castiga autoritate morala prin facerea de bine doar ca sa poata avea autoritatea morala. Ei au autoritate morala din cauza ca traiesc vieti de bunatate si nu in celalalt sens.

Cand ne referim la autoritatea spirituala cu cat cauti mai multa putere cu atat mai putina putere vei avea. Cei care sunt flamanzi dupa putere vor detine doar putere pozitionala ( si poate ceva autoritate de expert), pentru ca autoritatea pozitionala este singurul tip de autoritate la care un om poate sa aspire.

Celelalte forme de autoritate sunt pur si simplu incredintate din cauza a cine esti tu in relatia ta cu Dumnezeu si cu ceilalti. Ele nu pot fi cumparate sau vandute. Autoritatea spirituala nu vine din a cauta putere ci din a-L cauta pe Dumnezeu, si nu-L vei cauta pe Dumnezeu dintr-o pozitie de putere ci dintr-una de slabiciune.

 

Autoritate gresit plasata este deasemenea o realitate. Acest gen de autoritate este incredintata fara nici un sens sau baza. Cateodata pentru ca o persoana are carisma exceptionala oamenii il vor urma spre distrugerea lor. Sa fii faimos sau doar frumos ii va oferi unei persoane in mod frecvent acces si autoritate ce nu sunt castigate. Si binenteles sunt multe ocaziile in care o persoana castiga autoritate pentru ca in mod inselator si-a prezentat o personalitate falsa. Din pacate pur si simplu a fi persuasiv sau convingator poate castiga autoritate chiar si atunci cand este bazata in totalitate pe inselaciune.

In final nu este important ce autoritate ai ci ce faci cu ea. In imparatia lui Dumnezeu autoritatea nu este ceva de care sa te tii cu egoism ci ceva pe care sa o imparti cu intelepciune. Ca si lideri organici noi nu suntem meniti sa fim un pahar ci un canal pentru autoritatea lui Dumnezeu.

Published in: on Octombrie 5, 2011 at 5:51 pm  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://calvinisti.wordpress.com/2011/10/05/natura-autoritatii-de-neil-cole/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. Desi Dumnezeu si-a castigat autoritatea prin relatie si afectiune EL are o autoritate pozitionala de necontestat. Trebuie sa fim atenti cu un astfel de tip de gandire. Este adevarat ca autoritatea se castiga, dar exista o autoritate biblica pozitionala clara si concreta. Cred ca un lucru pe care ar trebui sa il urmaresti in tiparul acesta de gandire al lui Neil Cole este ca nu exista chemare. Nu l-am auzit niciodata vorbind despre chemare… iar autoritatea pozitionala vine prin chemare si nu doar pentru cei 12 apostoli, cum crede el, ci pentru toti ceilalti slujitori speciali cum ar fi prezbiterii. Ce crezi tu despre asta? Care crezi ca este relatia dintre chemarea speciala a lui Dumnezeu si autoritatea pozitionala? Nu crezi ca ar schimba modul in care il tratam pe Dumnezeu daca L-am privi pe EL doar ca pe un lider cu o autoritate spirituala relationala?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: